Faydalı Bilgiler

Mangal Nasıl Yakılır?

Faydalı Bilgiler

Mangal Nasıl Yakılır?

Özellikle havalar güzelleştiği zaman, en yakın mesire yerine, deniz kenarına, ormana gidip mangal yakmak, Türk ailesi ile özdeşleşmiş bir etkinliktir. Hemen her tür yemeğin yapıldığı mangal, bir yemek pişirme çeşidini aştı daha büyük anlamlar ifade eden bir hale geldi. Ama yine de yemeklerin piştiği mangal, sofrayı ve sohbeti de harlayan bir enstrüman halini aldı. Bu yüzden nasıl mangal yakılır, sorusuna doyurucu cevaplar vermek için bu yazıyı kaleme aldık.

Mangal, genellikle demirden dökülmüş, ayakları ile birlikte 20-30 santimetreye ulaşan bir yemek pişirme aletidir. Bu alet, yemekleri haşlama ve kızartma işlemlerinin aksine yağ ve su olmadan pişirir. Düzgün kullanıldığı takdirde, oldukça sağlıklı yemekler pişirmeye yarayan alet, genellikle et ürünlerini pişirmek için kullanılır. Aile pikniklerinde evin babası ile özdeşleşen mangalı yakmak ayrı bir uzmanlık gerektirir.

Mangal Yakmanın Püf Noktaları

Öncelikle, mangalın yanmasını sağlayacak olan kömürü, çok az veya çok fazla olmadan kararını tutturacak bir ölçüde yerleştirmek gerek. Kömürün mangalın tek bir yerinde toplanması veya az olması yemeği pişirememenize sebep olur. Çok fazla konulduğu takdirde de yemeği yakarsınız. Bu yüzden, olabildiğince etrafa yayarak dökmenizde fayda var.

Kömürü tutuşturmak için, öncelikle ‘’çıra’’ adı verilen, ince odun parçaları bulun. Kömürler de, çıralar da, tek başlarına yanamazlar. Önce çırayı yakmanız, sonrasında kömürün tutuşmasını beklemeniz gerekir. Çıraları, henüz yanmaya başladıkları, ateşlerinin cılız olduğu anlarda, hemen sönmelerini engelleyecek şekilde yerleştirmeniz gerekir. Kömürlerin arasına, boylarının yarısına kadar daldırarak yerleştireceğiniz çıraları, yaktığınız gazete kağıdı aracılığı ile tutuşturabilirsiniz. Yahut dilerseniz çırayı önce yakıp, hemen yerine yerleştirebilirsiniz. Kömürlerin arasına birden fazla çıra yerleştirip, eş zamanlı olarak yakmanız, işinizi kolaylaştıracaktır.

Çıraların üzerine, biraz daha kalın olan, ufak dal parçaları ve odunlar atabilirsiniz. Bu şekilde, önce küçük çıralarda büyüyen ateş, odunları tutuşturur, en sonunda iyice büyüyerek kömürleri yakar. Daha güçlü bir ateş oluşturabilirsiniz.

Bu işlemden sonra, ateş büyür ve yayılır. Biraz daha yellemeniz, mangalın aniden sönmemesi açısından önemlidir. Bunun yanı sıra maşa aracılığıyla, kömürlerin yerlerini değiştirerek, ateşi etrafa yayabilir ve pişireceğiniz yemeğe zarar vermesini engelleyebilirsiniz.

Ana hatlarını böyle sıralayabileceğimiz bu işlemler, mangal yakmayı sizin için oldukça kolay hale getirecektir. Şimdiden afiyet olsun.



Mangal Nasıl Yakılır?